Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis), xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru (0,04 inchi). Micile entități au fost dezvăluite pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mișca, lucra împreună în grupuri și se pot auto-vindeca.
„Am fost uimit”, a spus Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts și co-autor principal al noii cercetări. „Broaștele au modul lor specific de a se reproduce, dar când desparți celulele de restul embrionului și le dai șansa de a-și da seama cum să se adapteze unui mediu nou, nu numai că își dau seama, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca și de a se reproduce”.
Roboți sau organisme?
Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în alte tipuri de celule. Pentru a face xenoboții, cercetătorii au extras celule stem vii din embrioni de broaște și le-au lăsat să se incubeze. Nu este implicată nicio manipulare a genelor.
„Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este vorba de materiale, ci de ceea ce face. Roboții au menirea de a acționa în numele oamenilor”, a declarat Josh Bongard, profesor de informatică și robotică, expert la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului. „Din această perspectivă este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broaște nemodificate genetic”.
Comments